Wegens aanhoudende problemen met onze hoofdleverancier/aandeelhouder blijft Turbobike -voorlopig- gesloten. Door het niet naleven van leverings- en betalingstermijnen, foute leveringen en het uitblijven van leveringen hebben we simpelweg niks meer te verkopen. Meer info volgt.
2 jaar garantie
Voor élke fiets
Levering met b-post
Installatie mogelijk

Alles over actieradius

Onze visie

Alle referenties naar de actieradius van onze ombouwsets zijn van onze site verwijderd. U kan de actieradius ENKEL vergelijken op basis van de vermogensindicatie in Watt-uur. (Wh) Dit is de enige juiste manier. 

Hoe meer Wh, hoe verder je rijdt, dus hoe groter de actieradius!


Vind je een ombouwset die enkel actieradius vermeld en geen Wh? Dan kan je onmogelijk vergelijken. Met een zeer zwakke motor rijd je misschien wel 200km ver. Maar daar heb je weinig aan natuurlijk. Staat Wh niet vermeld? Gebruik dan deze simpele formule om het zelf te berekenen.

Volt x Ampère-uur = Watt-uur (Een batterij van 36V en 15Ah geeft 540Wh)

Zin en onzin over batterijen en actieradia

Over het bereik van de batterij van elektrische fietsen gaan de wildste verhalen de ronde, onlangs zag ik een advertentie die een bereik van 180 km beweerde. Op zich is dat niet eens gelogen, maar hoe vergelijk je nu verschillende fabrikanten?

Het probleem is dat er geen standaard bestaat om de actieradius te meten (zoals dat voor het verbruik bij wagens wel bestaat). Als een fabrikant zijn fiets op lichtste ondersteuning laat testen door een fitte sportman haalt die batterij uiteraard vlotjes 180 km aangezien er zeer weinig arbeid dient geleverd te worden.

Nochtans is het heel simpel:

Elke batterij heeft een vermogensindicatie in Ah. Dit is de afkorting voor Ampère-uur.
Hoewel Ah geen officiële SI-eenheid is wordt het al jaar en dag gebruikt door de fabrikanten van accu's en batterijen (ja, zelfs op AA-tjes staat een Ah-indicatie).

Voorbeeld:
Een batterij van 7 Ah is in staat om gedurende een uur een stroom te leveren van 7 Ampère.
Of gedurende 2 uur 3,5 Ampère
Of gedurende een half uur 14 Ampère.
Enfin, u snapt het plaatje ondertussen wel.

En nu even wat natuurkunde:

De formule voor vermogen is:
Vermogen = Spanning x Stroom (P = U x I)
In eenheden geeft dit:
Watt = Volt x Ampère
Formuleke omdraaien geeft
Ampère = Watt / Volt

Als je dat laatste gewoon onthoudt kan je altijd appelen met appelen vergelijken!

Voorbeeld:
Het maximale toegelaten vermogen in België voor elektrische fietsen is 250 Watt. Dit is voor alle fietsen hetzelfde.
We gaan ervan uit dat je fiets op de hoogste ondersteuning deze 250 Watt levert*.
Heb je een 36 Volt kit geeft dit het volgende.
Ampère = 250 Watt / 36 Volt = 6,9 A, afgerond 7 Ampère.
Je fiets verbruikt dan 7 Ampère op maximum vermogen.
Je ziet dat je bij lagere spanning van de batterij (vb 24 volt) meer Ampère nodig zal hebben om de 250 Watt motor ten volle te benutten)


Is jouw batterij 7 Ah, dan wil dat zeggen dat je op volle ondersteuning een uur kan rondtuffen. Je rijdt dan 25 km/u, dus je actieradius is dan 25 km.
Heb je een 11 Ah batterij, dan tuf je 95 minuten rond, tegen 25 km/h zit je dan 40 km ver.

Belangrijk! De ondersteuning van een elektrische fiets is wettelijk begrensd tot 25 km/u maar de fiets kan eigenlijk iets harder (28 à 30 km/u). Je zal dus iets verder raken omdat de begrenzing ervoor zorgt dat je zelfs met volle ondersteuning net geen 250 Watt zult verbruiken, tenzij natuurlijk bergop.

Wij bij Turbobike hebben de proef op de som genomen en hebben een toertje gedaan met een niet-begrensde fiets met cruise-control en een 11 Ah-batterij. Je rijdt dan 28 km/h zonder trappen en de uitkomst klopt perfect! Je geraakt dan inderdaad exact 40 km ver.
Hoe meer je zelf trapt hoe groter de actieradius!

Conclusie:

De enige nuttige vergelijking tussen fabrikanten is het Ah van de batterijen de werkspanning van de kit (Volt) samengevat dus de hoeveelheid beschikbare energie in Watt-uur (Wh)!!

Bekijk ook deze reportage van Volt door Kobe Ilsen over elektrische fietsen en actieradius 

Om de actieradius te vergroten verkiezen vele fietsenmerken een minder krachtige motor. De meeste motoren liggen tussen de 150-180 watt. Vandaar dat klanten die reeds een standaard elektrische fiets hadden steeds verwonderd zijn over de kracht van onze kit. Uiteraard is de actieradius van een minder krachtige motor bij een zelfde batterij en maximale belasting groter!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »